De Schriftelijke Aanwijzing

Heeft u een e-mail ontvangen met een aankondiging voor een schriftelijke aanwijzing of heeft u de schriftelijke aanwijzing zelf al ontvangen maar bent u het hier niet mee eens? Neem dan contact op met Prass Advocatuur, wij helpen u graag bij het verzoek tot een vervallenverklaring (let op termijn: twee weken na ontvangst schriftelijke aanwijzing).

Schriftelijke aanwijzing

Indien er sprake is van een onder toezicht stelling (OTS), kan een gecertificeerde instelling, als zij vinden dat de ouders of de jeugdige niet voldoende meewerkt aan de begeleiding van de gezinsvoogd, een schriftelijke aanwijzing geven voor de opvoeding van de jeugdige, dit heet een schriftelijke aanwijzing.

Een schriftelijke aanwijzing is een brief en bevat een opdracht aan de ouders/verzorgers om iets wel of juist niet te doen. Bijvoorbeeld het accepteren van hulpverlening of om ervoor te zorgen dat de jeugdige weer naar school gaat.

Vereisten schriftelijke aanwijzing

Een schriftelijke aanwijzing is een zogeheten (bestuursrechtelijke) ‘beschikking’. Dit is een officieel besluit van een overheidsorgaan, welke moet voldoen aan de zorgvuldigheidsnormen. Een schriftelijke aanwijzing moet voldoen aan onder andere de volgende voorwaarden:

  • een schriftelijke aanwijzing moet altijd van te voren schriftelijke aangekondigd worden zodat de ouders voldoende tijd hebben hun mening over de aanwijzing te geven;

  • in de schriftelijke aanwijzing moet goed uitgelegd moet worden waarom de aanwijzing wordt gegeven, met voldoende motivering.

  • Een schriftelijke aanwijzing dient de verplichtingen van de ouders en/of de jeugdige duidelijk en ondubbelzinnig te beschrijven.

Twijfelt u of de inhoud van de schriftelijke aanwijzing aan de eisen voldoet, neem dan contact op met Prass Advocatuur - wij kijken graag met u mee.

Grenzen schriftelijke aanwijzing

Een schriftelijke aanwijzing mag uitsluitend gaan over de opvoeding en verzorging van de jeugdige. De schriftelijke aanwijzing dient gericht te zijn op het gedrag van de ouders en moet dus een duidelijk verband houden met de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bijvoorbeeld de aanwijzing dat het geld van de kinderbijslag gebruikt moet worden voor het kopen van een goede winterjas voor uw kind of dat u mee dient te werken aan een cursus opvoedondersteuning.

Bekrachtiging

Indien u een schriftelijke aanwijzing ontvangt, bent u verplicht deze op te volgen. Doet u dit niet? Dan kan de gecertificeerde instelling de kinderrechter verzoeken de aanwijzing te bekrachtigen, zodat de aanwijzing de vorm heeft van een rechtelijke uitspraak. Als de aanwijzing eenmaal bekrachtigd is, dan kan het niet naleven ertoe leiden dat de gecertificeerde instelling de kinderrechter verzoekt tot een machtiging uit huis plaatsing of het beëindigen van het ouderlijke gezag.

Niet eens met de aanwijzing?

Indien u het niet eens bent met de aanwijzing kunt u, als ouder met gezag of indien de jeugdige 12 jaar is, de kinderrechter verzoeken om de aanwijzing (geheel of gedeeltelijk) vervallen te verklaren. Dit verzoek dient u binnen twee weken in te dienen nadat de aanwijzing bekend is gemaakt.

Houd er rekening mee dat tijdens een procedure over de vervallenverklaring van een schriftelijke aanwijzing u zich wel aan de aanwijzing dient te houden, tenzij de kinderrechter heeft bepaald dat het verzoek schorsende werking heeft.

Schriftelijke aanwijzing intrekken

Loopt er een schriftelijke aanwijzing maar bent u van mening dat deze niet langer nodig is aangezien de omstandigheden (in positieve zin) zijn gewijzigd? In dat geval kunt u de gecertificeerde instelling verzoeken de aanwijzing in te trekken. Gaat de gecertificeerde instelling hier niet in mee of ontvangt u binnen twee weken na uw verzoek geen reactie, dan kunt u de kinderrechter verzoeken de aanwijzing in te trekken.

Heeft u of uw kind een schriftelijke aanwijzing ontvangen, neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag mee met uw situatie en helpen en adviseren waar nodig.