Wat is een sepot?

Bent u recent in aanraking gekomen met justitie maar heeft u vervolgens niets vernomen. Prass Advocatuur kan uw dossier opvragen en een verzoek indienen om de zaak te seponeren. Seponeren is het beslissen om een strafbaar feit niet verder te vervolgen. De strafzaak wordt dan niet verder onderzocht of in behandeling genomen. Neem gerust contact op met Prass Advocatuur om te mogelijkheden te bespreken.

Wie mag seponeren?

In Nederland heeft het Openbaar Ministerie een monopolie op de vervolging van verdachten. Dit houdt in dat het Openbaar Ministerie de enige overheidsinstantie is die van een persoon een verdachte mag maken. Het Openbaar Ministerie is niet verplicht om elke dader te vervolgen of elk strafbaar feit te onderzoeken. In de praktijk is het de officier van justitie die uiteindelijk beslist of een zaak wordt onderzocht of niet.

Wanneer wordt er geseponeerd?

Een officier van justitie kan beslissen om voor of na een onderzoek naar het strafbare feit te seponeren. Dit kan hij doen omdat hij denkt dat er te weinig bewijs is om een verdachte te vervolgen of omdat het bijvoorbeeld gaat om een hele oude zaak.

Er kan ook sprake zijn van seponeren als een dader zijn taakstraf niet goed uitvoert. In principe kan een officier, na een mislukte taakstraf, de dader voor de rechter laten verschijnen. De officier kan er ook voor kiezen om het te laten zitten en de zaak te seponeren. In het geval een strafbeschikking of maatregel niet meer wordt uitgevoerd kan er ook sprake zijn van een sepot.

Welke soorten sepot zijn er?

Een officier kan verschillende redenen hebben om een zaak te seponeren. Dit kan in de vorm van een technisch sepot of een beleidssepot. Daarnaast kan een zaak voorwaardelijk of onvoorwaardelijk worden geseponeerd.

  • Technisch sepot

Als de officier van justitie verwacht dat de kans op een veroordeling heel klein is, zal hij technisch seponeren. Die kans is klein als de verdachte bijvoorbeeld niet strafbaar is of wanneer er te weinig bewijs is.

  • Beleidssepot

De officier van justitie zal niet vervolgen wanneer dit in het algemeen belang niet wenselijk is. Er is dan wel een kans dat de verdachte wordt veroordeeld, maar dit is niet wenselijk omdat de verdachte bijvoorbeeld heel oud is.

  • Voorwaardelijk sepot

Van een voorwaardelijk sepot is sprake als er bepaalde voorwaarden worden gesteld aan het seponeren. De zaak heeft dan wel een kans van slagen, maar onder bepaalde voorwaarden zal de officier van justitie niet verder vervolgen. Een voorwaarde kan zijn dat een verdachte binnen een bepaalde tijd niet nog eens de fout in mag gaan.

  • Onvoorwaardelijk sepot

Bij een onvoorwaardelijke sepot is de verdachte helemaal ‘vrij’. De verdachte zal in principe niet meer worden vervolgd voor dat strafbare feit. Dit is alleen anders als er nieuwe feiten en omstandigheden boven water zouden komen óf wanneer het Gerechtshof alsnog de vervolging zou bevelen (de zogenaamde artikel 12 procedure).

  • Politiesepot

Tot slot bestaat ook nog het politiesepot. Dit betekent dat de politie zelf een zaak seponeert, zonder dat de zaak naar justitie wordt gezonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de belangen klein zijn of wanneer er geen opsporingsindicatie is.