Straffen in het jeugdstrafrecht

Moet u of uw kind voorkomen bij de kinderrechter, dan kan de rechter drie soorten hoofdstraffen opleggen. Prass Advocatuur kan u informatie geven over de gevolgen voor u of uw kind, neem gerust contact op.

In het jeugdstrafrecht bestaan drie hoofdstraffen:

  • Geldboete

    • Bij overtredingen wordt vaak in ieder geval een geldboete opgelegd. De geldboete varieert met de aard en ernst van de overtreding en kan tussen de EUR 3 en de EUR 4.500 bedragen.

  • Taakstraf

    • Als aanvulling op, of alternatief voor de geldboete is er de taakstraf. Deze hoofdstraf bestaat meestal uit een werk- en/of leerstraf en komt er kortweg op neer dat de veroordeelde gedurende een door de rechter vastgesteld aantal uren zonder vergoeding een bepaalde taak moet verrichten. Het maximaal aantal uren taakstraf dat een minderjarige onder het jeugdstrafrecht opgelegd kan krijgen is 200 uur, tenzij de rechter besluit tot een combinatie van een werk- en een leerstraf. In dat geval bedraagt de maximale duur 240 uur.

  • Jeugddetentie

    • Indien een jongere zich schuldig maakt aan een misdrijf, dan kan deze naast een geldboete en/of taakstraf tevens jeugddetentie opgelegd krijgen. Voor jongeren tot 16 jaar geldt dat zij maximaal 12 maanden opgesloten kunnen worden in een justitiële jeugdinrichting, boven deze leeftijdsgrens geldt een maximum van 24 maanden. Tijdens jeugddetentie krijgen jongeren les, bijvoorbeeld in het aanleren van sociale vaardigheden of beheersen van woede.