Strafbeschikking ontvangen?

Heeft u onlangs een strafbeschikking ontvangen van het het Openbaar Ministerie? Neem dan gerust contact op om de vervolgstappen door te nemen. Het Openbaar Ministerie (OM) behandelt steeds meer zaken via de ZSM-werkwijze (zo-snel-mogelijk), met als doel strafzaken snel en efficiënt af te handelen. In dit kader wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de strafbeschikking. Dit is een straf die opgelegd wordt door het OM zonder tussenkomst van een rechter.

De strafbeschikking wordt door het CJIB geïncasseerd, maar het is geen gewone boete. Op de brief staat de letter O. Een strafbeschikking kan grote consequenties hebben, omdat u door akkoord te gaan met de strafbeschikking een aantekening op het strafblad kunt krijgen. Deze aantekening kan betekenen dat u geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt voor bijvoorbeeld uw werk, stage of studie. Ook bij vrijwilligerswerk kan het niet verkrijgen van een VOG betekenen dat u niet langer inzetbaar bent voor de club of de vereniging. Door verzet in te stellen bij een strafbeschikking kunt u proberen de aantekening op uw strafblad te voorkomen of de straf te verlagen. Een rechter kan namelijk de feiten anders beoordelen dan het Openbaar Ministerie.

Tegen een strafbeschikking kan dus verzet worden ingesteld, waarna de zaak wordt voorgelegd aan de rechter of alsnog wordt geseponeerd. De termijn voor het instellen van het verzet is kort, namelijk 14 dagen. Prass Advocatuur komt in deze zaken dan ook snel met een advies en zo nodig zal het verzet worden ingesteld. Hiervoor is het van belang tijdig contact op te nemen.